Ortodonti Hakkında

Yunanca düzgün ve diş kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan Ortodonti, diş hekimliğinde bir uzmanlık dalı olup, dişlerin diş kemiği üzerinde düzgün bir şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisiyle ilgilenir.

Alt çenenin önde yada arkada olması gibi bozukluklar genellikle kalıtsal olmakla birlikte, hastanın yaşı uygunsa ortodontik yöntemler ile tedavi edilebilmekte ancak yaşın ilerlemiş, şiddetli bozukluklarında ontodonti ve cerrahi işbirliğinde tedavi edilmektedir. Ortodontik bozukluklara sebep olan bir diğer etken ise uzun süre yalancı emzik ya da biberon kullanma, parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıklardır. Erken fark edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır.

Ortodontide yaş sınırı olmamakla birlikte yaşa ve çene ile ilgili bozukluğun şiddetine göre tedavi şekli ve süresi değişebilmektedir. Son yıllarda tüm dünyada erişkin ortodontisi yaygınlık kazanmış, özellikle porselen braketler kullanılarak estetik kaygıların en aza indirilmesi mümkün hale gelmiştir. Bazen de daha iyi protezler yapabilmek için proteze hazırlık amacıyla ortodontik tedavi yapılabilmekte, dişler proteze daha uygun hale getirilebilmektedir. Ortodonti tedavisi ağrısız ve basit bir işlemdir.

eskisehir dis doktoru- dis hekimi- sinem aydinmakina ortodonti

Invisalign Yöntemi

Şeffaf plak tedavisi (Invisalign), yaygın olarak kullanılan metal veya porselen dışarıdan fark edilen yöntemlerin aksine yine ortodontide kullanılan ve estetik görünümü bozmayan, yüzeyi son derece parlak, dışarıdan bakıldığında anlaşılmayan şeffaf plak tedavisidir. Bu yöntemle çapraşık dişler elastik yapıya sahip, hareketli bir sistemle hafif basınç uygulanmak suretiyle pratik bir şekilde düzeltilir.

Güvenliği bir çok vakada onaylanmış bu yöntemde şeffaf plaklarla dişlerin istenen ideal pozisyona getirilmesi sağlanır. Kullanılan plaklar yumuşak, orta ve kalın olarak sınıflandırılan set-up lardan oluşmaktadır.

Diğer ortodontik tedavilerde olduğu gibi hastanın ölçüsü alınır, yurt dışında yapılan şeffaf plaklar üç boyutlu özel bilgisayar sistemleriyle hazırlanıp gönderilmektedir.

Invisalign Yöntemde takılan düzeltici şeffaf plaklar çıkarılabildiğinden hasta rahatlıkla yemek yiyebilir, diş temizliğini yapabilir. Şeffaf ve dışarıdan fark edilmediğinden hasta tedavi sürecinde rahatlıkla konuşabilir, gülebilir.

Şeffaflığı sayesinde tam bir estetik uyum sağlar. Ağızda takılı iken hiçbir şekilde konuşma ve telaffuzda sorun yaratmaz. Tamamen hijyenik ve özel bakım gerektirmeyen yapısal özelliğe sahip olup, daha az sayıda ve daha kısa süren ara kontroller gerektirir.

Sorularınız için hemen arayın

0 (222) 221 95 97

Randevu İçin Hemen Arayın!

Soru & Cevaplar

Çocuklarda ilk ortodonti muayenesi kaç yaşında yapılmalıdır?

Ortodontide erken tanı çok önemlidir. Bilinenin aksine 12 yaşında değil en geç 7 yaşına kadar mutlaka çocuğunuzun ortodontik anlamda muayene edilmesi gerekir.

Ortodonti tedavisinde yaş sınırı var mı?

Ortodonti tedavisinde yaş sınırı olmadığı gibi her yaştan hastada sağlıklı dişler hareket ettirilebilmekte istenilen ideal düzgünlüğe getirilebilmektedir.

Neden ortodonti tedavisi görülmelidir?

Çapraşık dişlerin düzeltilmesi veya çenenin önde veya geride olması hem sağlık açısından çok önemlidir, çünkü çapraşık dişlerin temizliği zor olduğu gibi ileride daha büyük sorunlara yol açabilmekte ve tedavi zorlaşmaktadır hem de estetik açıdan hastaların psikolojisini etkilemekte ve gülme, konuşmada sıkıntı yaratabilmektedir.

Ortodonti tedavisi ağrılı mıdır?

Ortodontide braket uygulaması hem çok kısa sürer hem de ağrısızdır.

Ortodontik tedavi süresi ne kadardır?

Ortodonti tedavileri dişlerin istenilen seviyeye gelmesine kadar devam eder. Tedavi süresi 1-4 yıl arasında tamamlanır. Ortalama 2 senedir.

Ortodonti tedavisinde tedavi bittikten sonra dişler geri döner mi?

Tedavi bitiminde braketler çıkartılır ve bir sonraki aşama olan pekiştirme dönemine geçilir. Pekiştirme apareyleri dişeti, kemik ve kasların yeni konumlarına adaptasyon gösterene kadar dişlerin yerlerinde tutulmasını sağlarlar. Pekiştirme tedavisinde tavsiyelere uymak önemlidir aksi durumda dişler eski konumlarına geri dönerler. Pekiştirme apareyini ne kadar süre kullanmanız gerektiği hastalık durumunuza bağlı olarak hekiminiz tarafından karar verilecektir.

Diş telleri dişlere zarar verir mi?

Diş tellerinin dişlere zarar vermediği kanıtlanmıştır ancak ağız ve diş temizliği çok önemlidir aksi takdirde yaygın çürükler oluşabilmekte bu telden değil hastanın yeterince ağız ve diş temizliğine önem vermemesinden kaynaklanmaktadır.

Cevabı bulamadınız mı?

Ortodonti hakkında merak ettikleriniz ile ilgili dilerseniz telefon ile iletişime geçebilir, ya da aşağıdaki form üzerinden sorunuzu bize ulaştırabilirsiniz.

Soruyu Gönder!